Wanneer:
@ 14:00 – 16:00
2023-11-23T14:00:00+01:00
2023-11-23T16:00:00+01:00
Waar:
Buurderij De Lage Hof
Kasteelsestraat 5
6611KA
Overasselt
Contact:
Erfgoedplatform Gemeente Heumen
Boekpublicatie "De Bewoners van de Overasseltse Hei" @ Buurderij De Lage Hof

Overasselt heeft meer dan 120 boerderijen en huizen met een naam. Naast oude boerderijen met een lange geschiedenis zijn er nieuwe huizen met een naam. Sommige namen zoals de Munnikhof, Bakelaar, den Tempel, de Schatkuil en de Gaasselt zijn bij velen bekend. Maar er zijn nog veel meer, vaak minder bekende namen.

Loes Theunissen en Harrie Joosten onderzoeken de geschiedenis van verdwenen en bestaande boerderijen. Vaste onderzoeksvragen betreffen de naam, ligging en ouderdom. Wie waren de eigenaren en bewoners? Belangrijke bronnen van informatie zijn het Oud Rechterlijk Archief van Maas en Waal, het kadaster, bevolkingsregister en vooral ook gesprekken met vroegere en huidige eigenaren.

In vier cahiers wordt de geschiedenis van meer dan 120 boerderijen en huizen verteld. Het eerste cahier over de buurtschap Heide is klaar. Vanaf 24 november is het te koop bij Lucy van Langen en via de website van het Erfgoedplatform. In de komende jaren verschijnen de cahiers over Worsum, Dorp  en Ewijk-Schoonenburg.

De buurtschap Heide verschilt sterk van de andere buurtschappen. Dat heeft alles te maken met de vruchtbaarheid van de grond. In de Heide vinden we vooral onvruchtbare zandige bodems die nauwelijks geschikt zijn voor de landbouw. Voor rijke boerenbedrijven was geen plaats, behalve op de overgang van de hei of bos naar de vruchtbare broekgronden. Er zijn vooral keuterijen van arbeidersgezinnen. De Heide is daardoor de armste van de vier buurtschappen. De financiële armoede heeft ook sociale gevolgen: Op de mensen in de Heide werd een beetje neergekeken.

De buurtschap Heide omvat 38 boerderijen met een naam. Te beginnen aan de Schatkuilsestraat en Kasteelsestraat: Agnetenhoeve, Schatkuil, Nieuwe Schatkuil, ’t Veld, Warsakkers, Kleine Schatkuil, vier maal Valenberg, Heidsche Hut en Heidse Hof. Aan de St. Walrickweg en naaste omgeving: Singel, Hessenberg, Prioriehuisje, Bonenhof, Diervoort (Wijchen) en Kleine Diervoort. Aan de Parksesteeg: Parkzicht, Beerschekamp, Broekse Hof, Stokhorst, Kleine Loksheuvel, Kleine Park en Grote Park/Parkhoeve. Donderbergweg en zijwegen: Heitje, ’t Hof, Heitjeshof, Veenbergse Hof, Hutteveld, Sisterhurst, Grote Donderberg, Kleine Donderberg en Armenhuis. Tenslotte aan de Loksheuvelseweg en omgeving: Huifkar, Loksheuvel, Egelsmortel en Schuurgraaf.

Het cahier telt ca. 150 pagina’s, 100 illustraties zoals kaarten, foto’s van boerderijen en van vroegere en huidige bewoners en anekdotes door Theo Dinnissen. De interesse en medewerking van de bewoners van de Hei was hartverwarmend.

Het eerste exemplaar wordt op donderdag 23 november 2023 door de schrijvers gepresenteerd in Buurderij De Lage Hof aan de Kasteelsestraat 5. De bijeenkomst begint om 14 uur. Het boek is te koop voor €20.

U bent van harte welkom.